Ga naar de inhoud

Het huwelijk is een bijzondere gebeurtenis waarbij twee mensen zich wettelijk verbinden aan elkaar. Naast de romantische en emotionele aspecten, brengt het huwelijk ook verschillende juridische verantwoordelijkheden en consequenties met zich mee. Als notaris begrijpen we bij Veen & Veste hoe cruciaal het is om de wettelijke aspecten van het huwelijk te begrijpen en goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Wettelijke vereisten voor trouwen

Voordat twee personen kunnen trouwen, zijn er verschillende wettelijke vereisten waaraan moet worden voldaan. Dit omvat onder andere:

  1. Melding van het voorgenomen huwelijk: In Nederland moeten stellen hun voorgenomen huwelijk melden bij de gemeente waar het huwelijk zal plaatsvinden. Dit moet minimaal twee weken voor de geplande trouwdatum gebeuren.
  2. Identificatie en leeftijd: Beide partners moeten zich kunnen identificeren en moeten minimaal 18 jaar oud zijn om te trouwen zonder toestemming van hun ouders of voogden.
  3. Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen: Stellen moeten ook beslissen of ze onder huwelijkse voorwaarden willen trouwen of in gemeenschap van goederen. Dit heeft aanzienlijke juridische implicaties voor de verdeling van eigendommen en schulden in geval van echtscheiding of overlijden.

Rol van de Notaris

Als notaris spelen we een essentiële rol in het huwelijksproces door juridisch advies te bieden en documenten op te stellen die de belangen van beide partijen beschermen. Hier zijn enkele redenen waarom het verstandig is om een notaris te raadplegen bij het plannen van een huwelijk:

  1. Opstellen van huwelijkse voorwaarden: We helpen stellen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden die specifiek zijn afgestemd op hun financiële situatie en toekomstplannen. Dit kan onder meer bescherming bieden aan bezittingen die vóór het huwelijk zijn verkregen en kan de verdeling van eigendommen en schulden duidelijk regelen.
  2. Estate planning: Trouwen heeft implicaties voor de nalatenschapsplanning. Een notaris kan helpen bij het opstellen van testamenten, levenstestamenten en andere juridische documenten die de belangen van beide partners beschermen in geval van overlijden of onvermogen.
  3. Advies over andere juridische aspecten: Naast huwelijkse voorwaarden en nalatenschapsplanning kunnen wij ook adviseren over andere juridische aspecten die relevant zijn voor het huwelijk, zoals belastingen, verzekeringen en pensioenen.

 

 

 

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item