Ga naar de inhoud

Goed nieuws voor iedereen in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar die op zoek is naar zijn eerste woning! De regels voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting worden in 2024 gunstiger. In het afgelopen jaar lag de grens op € 440.000, maar vanaf 2024 wordt deze verhoogd naar € 510.000. Hierdoor hebben meer starters de mogelijkheid om van deze vrijstelling te profiteren.

Wat is de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting?

De startersvrijstelling is een maatregel van de Rijksoverheid die specifiek is bedoeld om jonge en beginnende kopers te ondersteunen bij de aanschaf van hun eerste woning. Dankzij de startersvrijstelling ontvang je, zoals de naam al aangeeft, een vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Wat is overdrachtsbelasting? Dit is de belasting die moet worden voldaan wanneer de eigendom van een huis wordt overgedragen. Het standaardtarief bedraagt 2% van de koopprijs. Bij een woning met een koopprijs van €300.000,- zou je in het reguliere tarief dus €6.000,- aan overdrachtsbelasting moeten betalen. Een vrijstelling van deze overdrachtsbelasting kan dus aanzienlijke besparingen opleveren.

Voorwaarden voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting

Hoe weet je of je recht hebt op de startersvrijstelling? Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan deze regeling:

Je koopt een woning waar je zelf in gaat wonen. Je behoort voor de overheid tot een starter. Dit houdt in dat je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en nog niet eerder een koopwoning hebt gehad. Bij de aankoop van het huis moet de waarde van de woning binnen de vastgestelde woningwaardegrens blijven (voor 2023 was dit bedrag €440.000,-, in 2024 is dit bedrag verhoogd tot €510.000,-). Deze grens omvat ook bijgebouwen zoals de tuin, garage, schuur, serre en eventuele uitbreidingen. De vastgestelde waarde komt meestal overeen met de aankoopprijs zoals vermeld in de koopovereenkomst. Dit is de eerste keer dat je gebruik maakt van de startersvrijstelling. Wat betekent dit allemaal voor jou als starter?

De grens voor de woningwaarde ondergaat een verhoging, waardoor starters meer financiële ruimte hebben bij de aankoop van een woning en tegelijkertijd kunnen profiteren van de vrijstelling. Met ingang van 1 januari 2024 wordt de startersvrijstelling aangepast van €440.000,- naar €510.000,-.

Indien je in 2024 overweegt een huis aan te schaffen, kan deze aanpassing aanzienlijke gevolgen hebben voor je financiële situatie. Stel je voor dat je een woning koopt voor €500.000. Als je geen starter bent, zou je doorgaans €10.000 aan overdrachtsbelasting moeten voldoen. Echter, wanneer je aan de eerder genoemde criteria voldoet, resulteert dit in een besparing van €10.000. Dit vormt een aanzienlijke financiële meevaller!

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item