Ga naar de inhoud

Eindelijk is het gelukt: de verkoper van de woning die je graag wilt hebben heeft jouw bod geaccepteerd! Maar dan, wat moet er allemaal geregeld worden? Als je de woning gekocht hebt, zijn er eerst een aantal zaken die geregeld moeten worden.

Wat moet er geregeld worden bij het kopen van een woning?

Allereerst komt de koop van de woning pas rechtsgeldig tot stand wanneer er een schriftelijke koopovereenkomst is gesloten. Een mondelinge overeenkomst geldt dus niet bij de aankoop van een woning. Een schriftelijke koopovereenkomst wordt vaak een voorlopig koopcontract genoemd. Maar let op! Een koopovereenkomst is zeker bindend en daar is niets voorlopigs aan. Door de koopovereenkomst te ondertekenen, verplicht je jezelf uiteindelijk de woning te kopen.

 

In de wet is daarom voor kopers een bescherming opgenomen. Binnen drie dagen nadat je de koopovereenkomst hebt getekend, heb je het recht de koop af te zeggen. Je hoeft hierbij geen reden aan te geven.

Belangrijke informatie bij het kopen van een woning

Het is belangrijk om bij een bank of financieel adviseur te informeren of je de woning ook wel kunt kopen. Met andere woorden: kun je met jouw inkomen de woning financieren? In de koopovereenkomst kun je een zogenoemde ontbindende voorwaarde financiering opnemen. Tot die datum van de ontbindende voorwaarde heb je de tijd om te kijken of je jouw financiering ‘rond’ kunt krijgen. Lukt dat niet, dan kun je onder de koop uit.

 

Je kunt ook in de koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde opnemen waarin je afspreekt dat je ook de koop kunt ontbinden wanneer er een ongunstige bouwkundige keuring uitkomt. Als er dan veel mis is met de woning, en de herstelkosten liggen hoger dan het afgesproken bedrag, dan kun je ook onder de koop uit. Vooral bij oudere woningen is dit aan te raden.

Een koopovereenkomst bij de notaris?

Wist je dat een notaris ook een schriftelijke koopovereenkomst kan opstellen? Wij hebben de kennis en kunde om de koopovereenkomst voor jou op te stellen en jou te adviseren in het proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item