Ga naar de inhoud

ERFRECHTREGELINGEN BIJ OVERLIJDEN

Wanneer je te maken krijgt met het overlijden van een dierbare, komen er vaak veel zaken op je af die geregeld moeten worden. In bepaalde gevallen kan een instantie, zoals een bank of verzekeraar, vragen om een officiƫle verklaring van erfrecht.

WAT IS EEN VERKLARING VAN ERFRECHT?

Een verklaring van erfrecht is een notariƫle akte waarin wordt vastgelegd wie de erfgenamen zijn en wie de zaken na het overlijden mag afhandelen. De notaris verricht onderzoek om de erfgenamen te achterhalen. Daarnaast informeert de notaris vaak wie gemachtigd wordt om de nalatenschap te regelen.

OPTIES BIJ HET AANVAARDEN VAN EEN NALATENSCHAP

Wanneer de notaris de verklaring van erfrecht moet opstellen, ontvangt elke erfgenaam een brief. Als erfgenaam heb je de mogelijkheid om de nalatenschap op drie verschillende manieren te aanvaarden: zuiver, beneficiair of te verwerpen.

Zuiver aanvaarden: Houdt in dat je de nalatenschap volledig accepteert, inclusief eventuele schulden. Indien de schulden de waarde van de nalatenschap overschrijden, ben je persoonlijk aansprakelijk voor het tekort.

Beneficiair aanvaarden: Betekent dat je weliswaar erfgenaam bent, maar dat je niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor eventuele schulden die de nalatenschap niet kan voldoen. De afwikkeling van de nalatenschap moet echter volgens specifieke regels plaatsvinden. Verwerpen van de

Nalatenschap: Indien je de nalatenschap verwerpt, word je geen erfgenaam. Hierdoor heb je ook geen recht meer op de bezittingen van de overledene. In dat geval kunnen je kinderen als erfgenamen optreden. Het is van belang om goed te overwegen welke keuze het beste past bij je situatie en om eventueel advies in te winnen bij een notaris of juridisch expert.

Contact

Voor verdere vragen of professioneel advies over het afwikkelen van een nalatenschap, staan wij klaar om je te helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item