Ga naar de inhoud

TROUWEN EN GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Trouwen en het geregistreerd partnerschap lijken heel veel op elkaar. Ze hebben bijna dezelfde gevolgen, met de volgende vier verschillen:

  • bij trouwen geef je elkaar het “ja-woord”. Bij het geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht;
  • een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om eindigen. Het ontbinden van een huwelijk moet altijd via de rechter.
  • Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel;
  • Daarnaast wordt een huwelijk overal ter wereld erkend. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet altijd het geval.

NIEUWE REGELS VOOR HUWELIJKSVERMOGENSRECHT VANAF 2018

Alle huwelijken en geregistreerde partnerschappen die na 1 januari 2018 zijn gesloten, vallen onder de nieuwe regels van het huwelijksvermogensrecht. Die regels houden in dat er een beperkt gemeenschap van goederen ontstaat. Alle bezittingen die een echtgenoot na het jawoord ontvangt maar ook alle schulden die daarna worden aangegaan zijn gedeeld. Alles van voor het huwelijk blijft privé, dus van degene van wie het was. Schenkingen en erfenissen die tijdens huwelijk worden verkregen, blijven ook privé.

Als je dit anders wilt, dan moeten er huwelijkse voorwaarden (bij huwelijk) of partnerschapsvoorwaarden (bij het geregistreerd partnerschap) worden opgesteld. Zo kun je hierin opnemen dat alle bezittingen en schulden worden gedeeld, zowel van vóór als tijdens het huwelijk verkregen. Of juist regelen dat er geen enkele gemeenschap van goederen is. Ieder blijft dan eigenaar van zijn of haar eigen bezittingen en schulden.

Als je niets regelt, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen en dat houdt ook in dat:

  • het huis dat voorafgaand aan het huwelijk gezamenlijk eigendom was voor ongelijke delen (bijvoorbeeld in de verhouding 25 % ene partner en 75 % andere partner), na het huwelijk ieder 50 % eigendom wordt;
  • als er sprake is van een ongelijke inbreng van eigen middelen in de eigen woning, de partner die meer heeft ingebracht voor een deel zijn vordering op de andere partner verliest;
  • als er een onderneming is (eenmanszaak), de onderneming wel privé blijft, maar de schulden en winsten die tijdens het huwelijk worden aangegaan en de winsten die tijdens het huwelijk worden gemaakt, wel gedeeld worden.

In alle gevallen adviseren wij daarom om voorafgaand aan het huwelijk een adviesgesprek te hebben over de gevolgen van het huwelijk. Zo voorkom je dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan.

CONTACT

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij al je notariële behoeften.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item