Ga naar de inhoud

KINDEREN

De geboorte of adoptie van een kind is vaak reden om een testament op te stellen. Zonder testament zijn kinderen automatisch erfgenaam, maar de regels verschillen per samenlevingsvorm. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij je notariële behoeften. Bij de komst van een kind is het opstellen van een testament essentieel. Ontdek de rol van een testament voor verschillende gezinsvormen en hoe het zorgt voor juridische zekerheid.

WETTELIJKE VERDELING EN TESTAMENT

Zonder testament zijn kinderen automatisch erfgenaam van hun ouder. Afhankelijk van hoe de ouders samenleven, geldt er een wettelijke bescherming van de langstlevende ouder tegen het opeisen van de kindsdelen. Voor getrouwden en geregistreerde partners heeft de wet een basisregeling ondernomen. Dit heet de wettelijke verdeling. Als je overlijdt met achterlating van een partner en kinderen, is het automatisch zo geregeld dat je kinderen hun erfdeel pas ontvangen als de langstlevende ouder overlijdt of wanneer de andere ouder opnieuw gaat trouwen.

BELANG VAN TESTAMENT VOOR ALLE GEZINSVORMEN

Als je samenwoont en op papier niks van elkaar bent is het verstandig om een testament te laten opstellen voor jou en je partner. Zonder testament zijn je partner namelijk geen erfgenamen van elkaar en erven de kinderen alles. Het kind kan het erfdeel onmiddellijk opeisen bij het overlijden van de eerste ouder. Door het laten opmaken van een testament bij Veen en Veste kan dat worden voorkomen.

Of de ouders getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben, alleen maar samenwonen, of zelfs wanneer het een één-ouder gezin betreft, vaak wordt toch een testament geadviseerd en opgesteld. Hierin wordt een voogd aangewezen die voor het kind zorgt als de ouder(s) niet meer leeft/leven. Ook kan een bewindvoerder worden aangewezen die de erfenis beheert totdat de kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Het kind mag alleen met toestemming van de bewindvoerder over de erfenis beschikken.

CONTACT

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij al je notariële behoeften.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item