Ga naar de inhoud

OPRICHTING VERENIGING OF STICHTING

De vereniging en stichting zijn beiden rechtspersonen. Deze kunnen zelfstandig, als persoon, deelnemen aan het rechtsverkeer.

Bij het oprichten van een vereniging of stichting is het van cruciaal belang om de juiste juridische structuur te kiezen die past bij uw doelen en behoeften. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

VERENIGINGEN

Een vereniging biedt een formele structuur voor groepen mensen met gemeenschappelijke doelen. Bij Veen & Veste kunnen we u helpen bij het vastleggen van de statuten van uw vereniging, inclusief:

  • Oprichting bij de notaris: Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid wordt opgericht bij de notaris, waarbij de statuten worden vastgelegd in een officiële akte.
  • Volledige Rechtsbevoegdheid: Hiermee verkrijgt uw vereniging de bevoegdheid om registergoederen op naam te verkrijgen, wat essentieel kan zijn voor bepaalde activiteiten.
  • Structuur: Verenigingen kunnen een bestuur en leden hebben, en het is ook mogelijk om een raad van commissarissen (raad van toezicht) in te stellen voor effectief bestuur.

Daarnaast bieden we expertise in bijzondere vormen van verenigingen, zoals coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen.

STICHTINGEN

Een stichting is een rechtspersoon zonder leden, met als primaire doel het nastreven van een bepaald maatschappelijk doel. Wij kunnen we u helpen met:

  • Oprichting en Structuur: Wij ondersteunen u bij het oprichten van een stichting en het instellen van een passende structuur, inclusief de mogelijkheid om een raad van commissarissen (raad van toezicht) in te stellen.
  • Winstuitkering: Stichtingen mogen in principe geen winsten uitkeren aan hun bestuursleden, wat belangrijk is om de non-profit status te behouden.

CONTACT

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u te helpen bij al uw notariële behoeften.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item