Splitsing appartementsrechten
Wil je een gebouw opsplitsen in verschillende zelfstandige gedeeltes? Dan kun je kiezen voor een splitsing in appartementsrechten. Hierdoor kunnen kleinere, zelfstandige delen van het gebouw apart van elkaar worden verkocht en geleverd.
SPLITSING APPARTEMENTSRECHTEN
Wil je een gebouw opsplitsen in verschillende zelfstandige gedeeltes? Dan kun je kiezen voor een splitsing in appartementsrechten. Hierdoor kunnen kleinere, zelfstandige delen van het gebouw apart van elkaar worden verkocht en geleverd.
Je kunt van een appartementssplitsing gebruik maken bij een groot gebouw (zoals een winkelcentrum of een groot flatgebouw), maar ook bij een gebouw waarbij de boven- en de benedenverdieping moet worden gescheiden. Met een appartementssplitsing worden appartementen gecreƫerd met een exclusief gebruiksrecht van het gebouw. Sommige delen van het gebouw zijn gemeenschappelijk. Alle eigenaren van de appartementsrechten zijn lid van de Vereniging van Eigenaars.
WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ EEN SPLITSING VAN APPARTEMENTSRECHTEN?
Het is belangrijk om de notaris zo vroeg mogelijk in het proces te betrekken. De notaris kan je dan bijvoorbeeld adviseren over de aanpak van de splitsing en nagaan of een splitsingsvergunning noodzakelijk is. Ook regelt de notaris de eventuele toestemming van hypotheekverstrekkers en beperkt gerechtigden.
Bij een splitsing in appartementsrechten voert de notaris eerst de noodzakelijke controles uit, bijvoorbeeld bij het Kadaster. Vervolgens ga je aan de gang met de splitsingsakte. Het reglement is onderdeel van de splitsingsakte. Dit is meestal een modelreglement met daarop aanpassingen die van toepassing zijn op het gebouw.
Daarnaast is ook de splitsingstekening van belang. Op de splitsingstekening worden de grenzen aangegeven tussen de verschillende appartementsrechten en worden de gemeenschappelijke delen aangegeven. De notaris kan zorgdragen voor indiening bij het Kadaster van deze splitsingstekening.
DE AFRONDENDE FASE
Als de eigenaar akkoord gaat met het ontwerp van de splitsingsakte komt hij bij ons op kantoor om de akte te tekenen. De notaris dient vervolgens de akte in bij het Kadaster. Ook kan de notaris de Vereniging van Eigenaars inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
CONTACT
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij al je notariƫle behoeften.