Ga naar de inhoud

Voorbereid zijn op de toekomst begint vandaag

Schenken bij leven is niet alleen een gebaar van generositeit, maar ook een slimme strategie om belasting te besparen en jouw vermogen op een gecontroleerde manier over te dragen. Bij Ons Notariskantoor helpen we jou om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de Successiewet biedt, zodat je jouw vermogen effectief kunt beheren en beschermen.

Schenkingen volgens de Successiewet

De Successiewet voorziet in verschillende vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen, waardoor je jaarlijks belastingvrij een bepaald bedrag aan hen kunt schenken. Dit biedt niet alleen jou, maar ook je kinderen financiële voordelen, zonder dat er aangifte gedaan hoeft te worden.

Verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar

Eenmalig, wanneer je kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, kun je een verhoogde vrijstelling schenken, ook wel bekend als de ‘vrije gift’. Hoewel hier aangifte voor vereist is, biedt het een unieke kans om belastingvrij vermogen over te dragen aan de volgende generatie.

Schenking op papier

Indien het grootste deel van jouw vermogen in jouw woning zit, biedt een schenking op papier een aantrekkelijke optie. Via een notariële akte kun je een bedrag schenken aan je kinderen, maar het nog niet daadwerkelijk overdragen. Op specifieke momenten, zoals jouw overlijden of opname in een verzorgingstehuis, wordt de schenking opeisbaar. Deze strategie vereist wel een rentevergoeding van 6% aan de kinderen en moet altijd bij notariële akte worden vastgelegd.

Estate Planning: optimaliseer jouw vermogensoverdracht

Het samenspel tussen schenkingen, testamenten en vermogensoverdracht bij leven wordt Estate Planning genoemd. Deze geïntegreerde aanpak biedt mogelijkheden om belasting te besparen, zowel tijdens jouw leven als na jouw overlijden.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item