Ga naar de inhoud

SAMENWONEN

Wanneer je gaat samenwonen en behoefte hebt aan professioneel advies over de notariële aspecten, staat Veen en Veste voor je klaar. Ontdek hoe wij je kunnen begeleiden bij deze belangrijke stap in jullie leven.

CREËER DUIDELIJKE AFSPRAKEN VOOR EEN STERKE RELATIE

Wanneer je samenwoont, of het nu gaat om het kopen van een huis of het delen van een huurwoning, is het opstellen van een samenlevingscontract een verstandige stap. Hier zijn enkele redenen waarom een samenlevingscontract essentieel is:

DUIDELIJKE AFSPRAKEN

Eigendom en kosten: In een samenlevingscontract kunnen afspraken worden gemaakt over de eigendom van gezamenlijke bezittingen zoals inboedel en vervoersmiddelen. Ook worden gezamenlijke kosten, zoals verzekeringen en woonlasten, vastgelegd. Dit biedt helderheid over wie wat betaalt en in welke verhouding.

Investering in het huis: Als één partner meer eigen geld in het huis heeft geïnvesteerd dan de ander, is het belangrijk om hierover afspraken te maken. Het samenlevingscontract biedt de mogelijkheid om deze financiële aspecten te regelen.

BESCHERMING VOOR DE TOEKOMST

Nabestaandenpensioen: Het aanwijzen van je partner als begunstigde voor het nabestaandenpensioen is een belangrijke reden om een samenlevingscontract af te sluiten. Veel pensioenfondsen keren alleen uit aan de partner die in het contract genoemd staat. Zonder contract kan er dus geen uitkering plaatsvinden.

Verblijvingsbeding en testament: Voor gezamenlijke bezittingen, zoals het huis, kan een verblijvingsbeding worden opgenomen in het samenlevingscontract. Hierin staat dat het aandeel van de ene partner bij overlijden overgaat op de andere partner. Daarnaast kunnen samenwoners ook in een testament regelen dat zij alles aan elkaar nalaten, inclusief bezittingen die niet gedeeld waren.

CONTACT

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij al je notariële behoeften.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item