Ga naar de inhoud

WAT ZIJN SAMENGESTELDE GEZINNEN

In samengestelde gezinnen of “patchwork families”, heeft minstens één ouder een kind uit een vorige relatie, of hebben beide ouders en/of samen een kind(eren). Bijna 10 procent van alle gezinnen behoort tot deze samengestelde- of stiefgezinnen, een percentage dat naar verwachting alleen maar zal stijgen in de toekomst. De dynamiek binnen deze gezinnen is vaak complex vanwege de verschillende belangen die spelen, die anders zijn dan bij gezinnen met alleen gezamenlijke kinderen. Bovendien kan de reden van het eindigen van vorige relaties een verschil maken, of dit nu door een echtscheiding is of door een overlijden.

BELANG VAN GOEDE VOORBEREIDING

In het laatste geval, bij overlijden, kan het voorkomen dat er nog een kindsdeel uitgekeerd moet worden, zelfs als de langstlevende ouder nog in leven is. Vaak realiseren stellen zich dit niet en is het niet bekend hoe groot dit nog uit te keren kindsdeel is. Hierin kunnen we begeleiding bieden. Het opstellen van goed doordachte testamenten, in combinatie met heldere afspraken in een samenlevingscontract, partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden, is dan ook van essentieel belang.

CONTACT

Wil je meer weten over hoe we kunnen helpen in complexe situaties binnen samengestelde gezinnen? Neem contact met ons op voor professioneel advies op maat.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item