Ga naar de inhoud

Een huis aankopen of verkopen is voor de meeste mensen een spannende aangelegenheid. Je hebt hiervoor een koopovereenkomst nodig. Een koopovereenkomst wordt meestal opgesteld door de makelaar, maar dit kan ook door de notaris. Als de koopovereenkomst is opgemaakt bij de makelaar, dan stuurt de makelaar de getekende koopovereenkomst naar de notaris.

De notaris gaat vervolgens de benodigde controles uitvoeren, zodat je gerust je huis kunt kopen. Hierbij kun je denken aan controles bij bijvoorbeeld het Kadaster en de gemeente. De notaris controleert hiermee o.a. de bevoegdheid van partijen.

HOE HELPT EEN NOTARIS BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS?

Nadat de notaris de koopovereenkomst heeft ontvangen gaat de notaris aan de slag met het maken van de aktes voor de overdracht. Zit er nog een hypotheek op de woning? Dan zorgt de notaris dat die bij de verkoop door de verkoper wordt afgelost. Een eventuele nieuwe hypotheek regelt de notaris ook. Nadat je bij je hypotheekadviseur de offerte hebt getekend, zorgt de notaris bijvoorbeeld dat de hypotheekakte wordt opgemaakt en het geld voor de overdracht bij de hypotheekverstrekker wordt opgevraagd. Je ontvangt de conceptakte(s) en de nota van afrekening ongeveer een week voor aktepassering. De notaris controleert waar de gelden vandaan komen en naar wie de gelden worden overgemaakt.

DE AFRONDING VAN DE AANKOOP

Op de dag van de overdracht vindt meestal eerst een inspectie met de makelaar plaats. Daarna kom je bij de notaris om de akte(s) te tekenen en eventueel de sleutels uit te wisselen. De afschriften stuurt de notaris naar het Kadaster. Als de inschrijving goed heeft plaatsgevonden, ben je eigenaar geworden van de woning en kan de notaris de gelden overmaken naar verkoper en kan eventueel de hypotheek van de verkoper worden afgelost.

CONTACT

Heb je vragen of wil je meer informatie over onze diensten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij al je notariƫle behoeften.

Waarmee kunnen we helpen?

Deel dit item